Welke camera moet ik aanschaffen?
Als je met eenvoudige apparatuur een filmpje wilt maken, moet je eerst kiezen met welke camera je gaat filmen… Hier een paar tips om de keuze wat gemakkelijker te maken:
Verbeeldingskracht: denk in beelden en vertel je verhaal
Als je video wilt inzetten om je verhaal te vertellen (of het dan gaat om een corporate story, een levensverhaal, of een sollicitatievideo), moet je je aanwennen om te denken in beelden.
Natuurlijk is het zinvol om je verhaal eerst in woorden te vertellen, om te onderzoeken wat de belangrijkste elementen ervan zijn, maar dan is het toch zaak om je voor te stellen wat voor beelden passen bij de kernbegrippen die je wilt verbeelden.
Dat is een proces waarbij je jezelf soms een beetje moet helpen.
In de coaching van documentairemakers die hun idee in een filmplan moesten verwoorden en vastliepen in de woordenbrij die het gevolg van hun gepieker was, riep ik steevast op een bepaald moment: doe je ogen dicht en droom je film! Laat de beelden aan je voorbijgaan zonder dat je er meteen woorden aan geeft, of een oordeel. En beschrijf wat je ziet voor mij. En dan was er altijd in elk geval één scène of beeldenreeks die de gekwelde maker glashelder voor zich zag en waarbij ik aan zijn of haar lippen hing. Van daaruit kun je verder en ontstaat er een verhaallijn en een vorm en stijl die daarbij past…
Een verhaal…. heeft een begin, een midden en een eind…
en nog meer conventies over storytelling om te doorbreken
Wat beginnende filmmakers nog wel eens onderschatten, is niet de techniek, maar het samenstellen van een verhaallijn die niet alleen klopt maar ook de kijker meeneemt.
Een verhaal is niet meer dan een samenhangend geheel van gebeurtenissen, weergegeven in een bepaalde vorm. Een van de belangrijkste kenmerken van die vorm is, dat het een begin, een midden en een eind heeft. Dat klinkt als een dooddoener maar is nog niet zo simpel. Er zijn heel veel mogelijkheden om een begin, midden en eind te maken….
Meestal begint een beeldverhaal met een totaalshot, een beeld dat een overzicht geeft van de situatie, gevolgd door een shot met wat meer details, en dan een close up die veel gedetailleerde informatie geeft over de situatie. Dat is de meest gebruikelijke manier om een verhaal in beelden te vertellen.
Hieronder een van de eerste films, gemaakt door de gebroeders Lumiere aan het eind van de 19e eeuw. Is dit een verhaal?
Ja, dit is een verhaal, hoe basaal ook, ook al bestaat het uit 1 shot. In onze 21e-eeuwse ogen is het saai, maar het publiek in 1895 was in totale bewondering omdat ze nog nooit zoiets hadden gezien…
Hieronder nog een verhaal met een wat onconventionele vorm. Drie shots met dezelfde uitsnede en dezelfde beweging vertellen samen hoe een bouwproject vordert…
Probeer je voor te stellen hoe jij jouw onderwerp tot een verhaal kan maken en welke verschillende vormen daarvoor geschikt zouden kunnen zijn. En experimenteer…