Een van mijn belangrijkste tips voor het filmen (met welke camera dan ook) is ‘Niet bewegen, tenzij je er goed in bent’. Wat neerkomt op: niet bewegen, punt. Bewegende beelden zijn vaak simpelweg niet mooi, of onhandig in de montage (echt waar, in een cursus laat ik het je zien). De slimmeriken in mijn cursussen of trainingen en de mensen die van gadgets houden, roepen dan: oh maar daar heb ik geen last van, want ik heb een gimbal. Met een gimbal (zie foto)
kan je in principe heel behoorlijk stabiel bewegen, dat is zeker waar. Maar dan nog moet je op een paar dingen letten. Ten eerste kan het een heel gedoe zijn om het apparaat af te stemmen (te kalibreren) op jouw telefoon (gewicht, omvang). Als dit maar een klein beetje afwijkt, weet je ineens niet meer wat de horizon is en schommelt het beeld van links naar rechts als een dronkenlap. Verder moet je nog steeds goed nadenken over het soort beweging en het doel van de beweging. Ook een soepele beweging is lelijk en onbruikbaar als er geen richting en doel achter zit. Tot slot: filmen met een gimbal of actioncam met sterke stabilisatormogelijkheid zorgt voor beeldmateriaal met een bepaalde stijl, die heel geschikt kan zijn voor bijvoorbeeld een reisverhaal of een achtervolging. Maar: deze beelden zijn lastig te combineren met filmpjes die vanaf een statief zijn genomen. Mijn advies is: begin met het maken van vaste shots (dus houd de camera stil) en zorg dat je daar alvast heel goed in wordt, dan kun je eventueel later een gimbal aanschaffen.
Op zaterdag 11 maart start een cursus van 3 bijeenkomsten in Louis Hartlooper Complex in Utrecht, daar vertel ik je alles over betere video’s maken met eenvoudige middelen. Zie ook de agenda.